Изключително важно е Централната избирателна комисия (ЦИК) да организира машинното гласуване за

...
Изключително важно е Централната избирателна комисия (ЦИК) да организира машинното гласуване за
Коментари Харесай

Непозната задача пред ЦИК - извадкова проверка на машините

Изключително значимо е Централната изборна комисия (ЦИК) да организира машинното гласоподаване за изборите 2 в 1 по метод, по който да остави нужното време за осъществяване на всички стъпки и дейности по засвидетелствуване на софтуера и другите стадии на доверено създаване. 

ЦИК има обвързване, което не извършва досега - да направи извадкова инспекция на машините, които към този момент са готови в склада за изпращането им в страната в наличието на партиите, на действително на това какво е заредено и налято в самите машини за гласоподаване.

Стефан Манов, зам.-председател на обществения съвет към ЦИК, изясни пред News.bg, че единствено по този начин с такава извадкова инспекция гласоподавателите и политическите партии би трябвало да бъдат уверени, че това, което потегля към изборните секции е точно това, което е било преди този момент доверено построено пред очите им в залата под надзор в Министерство на електронното ръководство.

Манов посочи, че има два стадия на надзор, за които, в случай че бъдат осъществени сходни партенки, които бяха написани в отчета от последните избори " не знаем какво е изсипано и налято в машините 24 или 48 часа преди изборния ден и ЦИК под паника да отменя машинното гласоподаване ". 

За такава паническа обстановка е на първо време виновна ЦИК, тъй като не е навреме построила процедурите, таймингът и проектът за ръководство на рисковете, очакван в Изборния кодекс, а не под паника да се взимат извънинституционални решения на някакъв председателски съвет в Народното събрание, да се вършат и взимат решения за анулация на машинното гласоподаване. 

Това е сериозен удар, който не визира единствено машинното гласоподаване, а изцяло унищожава доверието, с което изборната интензивност не се покачва, предизвести Стефан Манов.

Докладът на ДАНС прави внушения, а ЦИК заблуждава
Според него ЦИК би трябвало да работи в синхрон и навреме, с цел да може при рискова обстановка и опит за дестабилизиране на детайл от изборния развой да има време да реагира и да възвърне доверието в изборите.

Опит за дестабилизиране на изборите може да има и при хартиените бюлетини, уточни Манов и даде пример с Костинбродската спекулация.

Аферата " Костинброд " се случи в деня за размисъл преди изборите май 2013 година по сигнал на депутата от Българска социалистическа партия Мая Манолова, Министерство на вътрешните работи и ДНС нахлуха в печатница, където се съхраняват бюлетини, а от ефира журналистът Николай Бареков разгласи, че това е подготовка за имитация на изборите. Единственият упрекнат по следствието - главсекът на Министерски съвет Росен Желязков - бе оневинен от съда, който не счете, че има въобще такава спекулация, а прокуратурата се съгласи.

Това обаче се случи две години по-късно.
Той изясни, че за разлика от различен път, в този момент голяма част от предварителната подготовка ЦИК е извършена и навреме е почнала да приготвя машинното гласоподаване. Тази част от подготовката евентуално ще би трябвало да бъде повторена, доколкото бяха изтъкнати съображения, че публичната поръчка за машинното гласоподаване би трябвало да бъде пренаписана. Другите детайли са решими и не основават непреодолими спънки, уточни Манов, като подсети, че в България към този момент е имало избори 2 в 1 - президентски и парламентарни избори.

" Няма основни проблемите за изборите 2 в 1, машините могат да бъдат нагласени за всевъзможен тип избори ", увери Стефан Манов. Той даде образец, че машините за гласоподаване са били пригодени за първия тур на локалните избори, като тогава в някои обитаеми места имаше четири типа избори - за общински съвет, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на село. Всякаква комплицирана композиция е изпълнима. Характерът на европейските избори и предварителните избори е непосредствен, като има някои съображения за уседналостта за европейските избори, изясни Стефан Манов.

Според него не би трябвало да се преекспонират компликациите за изборите 2 в 1, те са решими и тяхното раздуване може да доведат до неправилен звук и всяване на съмнение. При гласоподаване за национални избори се образуват секции отвън страната на всички места по света, до момента в който при европейски избори те се образуват на територията на страните членки от Европейски Съюз, добави Манов.

Стефан Манов посочи, че няма нещо, което да бъде сериозно за изборите 2 в 1, само че не пропусна да разкритикува изборната администрация.

Той уточни, че ЦИК си има слабост, защото работи тромаво, с много тежки процедури за одобрение на обикновени неща, нямат еластичен метод за ръководство на процесите на планова основа - тъй че това са си недъзи, които ги имат, само че няма нещо характерно, което да се появи за изборите 2 в 1. Приятна изненада е, че ЦИК започнаха подготвителните дейности по-рано - по отношение на изборни бумаги, разнообразни процедури са в някаква степен на подготвеност, уточни той.

" Месечните заплати в ЦИК са сред 8 и 12 000 лв., тъй че хората, които получават такива хонорари, би трябвало да работят годишно ", разяснява Манов.

Стефан Манов засегна и тематиката за обучението на членовете на Секционните изборни комисии. По думите му всичко зависи от ЦИК, защото одобряват хронограмата за изборите и основават методическите инструкции. Няма по какъв начин да бъдат извършени образования, в случай че няма методически инструкции. Обучението на СИК е значим миг и от Оценка за съвместимост към ЦИК многократно приканват да бъде основан корпус от подготвени членове на СИК и образования какво е действителна и какво е недействителна бюлетина да се организират целогодишно.

Обучението на съставите на СИК е и обвързване на партиите, които би трябвало да поддържат един лист от хора, били към този момент членове на СИК, към този момент един път подготвени, а не в последния миг да се оферират нови кандидатури, настоя Стефан Манов. Не е нецелесъобразно част от партийната дотация, която се дава на калпак, да бъде посвещавана на обучавана на участници в СИК навреме, разясни той.

" Неща за усъвършенстване постоянно има, само че още веднъж не би трябвало да има драма в основаването на една добре подготвена СИК, още повече, че за благополучие, когато се гласоподава машинно, самата машина защищава от неточности както гласоподавателя, по този начин и секционната комисия при отчитането на вота по-късно ", изясни Манов.

Той отбрани машинното гласоподаване, като посочи, че аргументите за недействителните бюлетини могат да се решат от машинното гласоподаване, с което гласоподавателят не може да направи неточност. Машинното гласоподаване пази гласоподавателя даже от самия себе си, и на смешка - в случай че желае самичък да допусне неточност, означи Стефан Манов.

Той е на мнение, че би трябвало да се акцентира и на осведомителната акция за по-общо изборните права и смисъла от гласуването. Трябва да се търси активизиране на гласоподавателя с политически послания от страна на партиите, които да го задействат, само че от друга с една разяснителна акция, която да изяснява кой може да гласоподава, а да изясни какво се избира, какво се взема решение в Брюксел и в Народното събрание. Този тип осведомителна акция липсва в българското пространство и по тази причина носят отговорност политиците и политическите анализатори и коментатори. Вместо да се подлага на критика технологията на вота, би трябвало да се предизвиква смисълът от вота, разяснява Манов.

Той даде пример с Белгия, където се гласоподава също с машини във фламандските елементи на Белгия, там се разпростират 30 000 машини, идентични на българските. В Белгия от години се съчетават избори 2 в 1 - европейски и избори за народен парламент, а и за локални парламенти в съответните области, посочи Манов. Изборите в Белгия от години са 5 в 1, а не 2 в 1, поради лингвистичните характерности в страната. Общият брой разновидности на компютърния програмен продукт за машините надвишава 30 000, даде образец Манов.

" Виждате, че в конюнктура с три езика могат да бъдат съвършено извършени с машини, което е и облекчение за гласоподавателя, както и за изборните комисии. Не е правилно, че няма другаде в Европа 2 в 1 и не е правилно, че машините слагат проблем пред провеждането на сложни избори ", сподели Манов.

Той уточни още, че бюлетините за предварителните парламентарни избори и европейските избори ще бъдат разнообразни. По създание бюлетината за европейски избори е една за цялата страна, а и за чужбина, а за парламентарните избори - листите са по изборни региони. Въпреки че в Изборния кодекс е очакван изборен регион отвън страната за гласуващите отвън страната, в който да бъдат регистрирани пълноценни кандидатски листи. Трябва да има лист от претенденти по партии по този начин както има в регионите в страната. В момента отвън страната няма лист с претенденти, а има само лист с партиите и може да се гласоподава единствено за партията, а не преференциално за даден претендент, настоя Манов.

Видеонаблюдение на изборите 2 в 1 е планувано, заложено е в Изборния кодекс. Видеонаблюдението има своя смисъл, като могат да се трансформират някои неща - по-добри указания за слагането на камерата и по-добро качество на видеозаписването, добави Манов.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР